EcoDuo

EcoDuo

Со концептот EcoDuo, Schmitz Cargobull остана зад воведувањето на концептот, што ја намалува емисијата на CO2, низ цела Европа и покрај зголемените волумени во транспортот.

Предности

Во споредба со денешниот стандард (приколка на влекач):

Концепт

Напреден концепт за долги руди

Во комбинацијата EcoDuo се спојуваат две стандардни полуприколки на еден влекач. Двете стандардни полуприколки се споени меѓусебно со доли. Вкупната тежина на влекачот и приколките сè уште изнесува 40 тони. Влечната тежина на втората приколка може да варира и да изнесува на пр., до 36 тони.

Во епизодата #145, Truck Insider известува за напредниот концепт за долги рути. Концептот и ракувањето се јасно претставени.

Позадини

Почести

Награда за иновација „Зелен камион“ 2019

Schmitz Cargobull за концептот на долг камион EcoDuo, од VerkehrsRundschau и TRUCKER, ја доби наградата за иновација „Зелен камион 2019“. Главниот за продажба на Schmitz Cargobull, Борис Билих за тоа вели: „Многу се радуваме на оваа награда и целосно стоиме зад овој концепт. Во моментов овој концепт важи само во Скандинавија, а се тестира во некои европски држави. Долгорочно го гледаме EcoDuo низ цела Европа како еколошко и економично ефикасно транспортно решение“