Istorija preduzeća Schmitz Cargobull

Istorija preduzeća Schmitz Cargobull

Budućnosti je potrebno poreklo. Istorija porodičnog preduzeća Schmitz Cargobull obeležena je uspešnim inovacijama. 

Izaberite jednu od pojedinačnih rubrika:

 • 1892. – Osnivač firme Franz Heinrich Schmitz

  Franz Heinrich Schmitz je 1892. preuzeo, od svog oca, malu seosku kovačnicu u mestu Altenberge u oblasti Minsterland i time je postavio kamen temeljac za današnjeg evropskog proizvođača prikolica. Mesto Altenberge, sa carinskom stanicom, nalazilo se na „holandskom putu“. Neravni putevi su ovuda vodili uzbrdo i nizbrdo. Danas bi takve trgovacke prepreke bile noćna mora svakog logističara. Praocu svih „Schmitzova“ su dobrodošli. Putnici su se morali odmarati, a Franz Heinrich Schmitz se brinuo o potkovicama i popravljao oštecene gvozdene gume za drvene točkove konjskih zaprežnih kola –vec tad je bio veoma orijentisan na stvarne potrebe klijenata i uslugu.

  Pferdefuhrwerk


 • 1935. – Početak proizvodnje prikolica

  Schmitz je 1935. napravio svoju prvu prikolicu. Industrija komercijalnih vozila dobija u Nemačkoj sve više na značaju i preduzeće Schmitz-Anhänger se u potpunosti posvećuje brzom razvoju branše nadgradnji i prikolica.

  Erster Anhänger

 • 1940. – Josef i August Schmitz

  U 1940-im godinama kormilo preuzimaju sinovi Josef i August Schmitz. Josef Schmitz vodi proizvodnju, pronalazi rešenja za najkomplikovanije probleme i kontinuirano proširuje paletu proizvoda. August Schmitz vodi distribuciju i posećuje klijente i dobavljače.

  Josef und August Schmitz

 • 1970. — Porodice Schmitz i Hoffmann

  Početkom 1970-ih godina treća generacija određuje kurs. Dr Heinz Schmitz kao trgovac i Peter Schmitz kao inženjer i konstruktor najpre vode preduzeće. Za njihovo ambiciozno preduzeće potreban im je stručnjak za distribuciju i marketing. Tako se 1974. preduzeću pridružuje Bernd Hoffmann i preuzima aktivnosti distribucije.

  Bernd Hoffmann, Heinz Schmitz und Peter Schmitz

 • 1980. — Selidba u industrijsku zonu mesta Altenberge

  Distributivne strategije su uspešne, cifre prodaje rastu, stoga su potrebne veće proizvodne površine. Kapaciteti izrade u matičnom pogonu u selu Altenberge nisu više dovoljni. 1980. dolazi do izmeštanja proizvodnje. Preduzeće Schmitz-Anhänger izgradilo je prema modernim standardima novo proizvodno postrojenje u industrijskoj zoni mesta Altenberge
  Neuer Standort in Altenberge

 • 1998. — Plavi slon

  Cifre prodaje preduzeća jako rastu i Schmitz-Anhänger se međunarodno pozicionira. Nemačka reč „Anhänger“ je na drugim jezicima nerazumljiva i zbog preglasa „ä“ teška za izgovor. Stoga je zamenjena veštačkom rečju „Cargobull“. „Cargo“ stoji za tovar, a „bull“ za plavog slona. U decembru 1998. je preduzeće Schmitz-Anhänger zvanično preimenovano u međunarodno priznato ime marke Schmitz Cargobull.

  Altes und neues Logo Schmitz Cargobull

 • 1950. – Uspon „termovozila“
  1950-Ih godina započinje dinamična decenija.
  Ekonomski procvat donosi preduzeću Schmitz-Anhänger brz uzlet i jake cifre prodaje. Novo u ponudi: Rashladna vozila za transport temperirane robe, tzv. termovozila.
  Thermoswagen Schmitz Cargobull
 • 1955. – Početak serijske proizvodnje

  Od samog početka nastojalo se ispuniti zahteve klijenata, ali i stalno modernizovati proizvodnju. Jedan od prvih većih naloga dolazi od Nemačke savezne pošte i zahteva od preduzeća Schmitz-Anhänger direktno nove veštine. S tim nalogom Schmitz-Anhänger pokreće liniju serijske proizvodnje. Specijalne prikolice za transport telegrafskih stubova konstruisane su na način da se mogu postaviti u dva reda i dalje transportovati vagonima.

  Alte Projekte von Schmitz Cargobull


 • 1973. – Vreme cisterni

  Kad su zemlje proizvođači nafte od 1973. počele naručivati velike flote vozila, Schmitz-Anhänger beleži godinu za godinom dvocifrene stope rasta. Hiljade cisterni, ali i rashladnih nadgradnji, naručeno je sa Bliskog istoka. Serijska proizvodnja se sve više širi. Do kasnih 1980-ih godina Schmitz-Anhänger u svojoj paleti proizvoda ima i cisterne.

  Tankfahrzeug Schmitz Cargobull

 • 1984. – Projekat „The great man made river“
  Schmitz-Anhänger je jedan od retkih proizvodača koji je bio u stanju da isporuči vozila sa niskom utovarnom površinom za gradnju cevovoda u dužini od 4.000 km u Libiji. Stanovništvu velikih gradova u Libiji je neodložno potrebna čista pitka voda. Sa skoro 300 Schmitz vozila sa niskom utovarnom platformom Libija je uspela blagovremeno da izgradi cevovod kroz koji dnevno prolazi 6 mil. km³ vode i da snabdeva stanovništvo pitkom vodom. Taj projekat se nazivao još kao 8. svetsko cudo.
  Recni projekat Great man made river
 • 1994. – Koferi, kiperi, cerade, kontejneri

  Sprovodi se strategija „Rast usled odricanja“. Proizvođač prikolica usredsređuje se na četiri vrste vozila sa najvećim prometom: poluprukolice sa ceradom, poluprikolice kofere, kipere i kontejnerske šasije. Na taj način može se sa 20% prethodne raznolikosti proizvoda pokriti 80% tržišta.

  Wachstum durch Verzicht

 • 1999. – Schmitz Cargobull u Litvaniji

  1999. je Schmitz Cargobull preuzeo pogon u Panevežisu, Litvanija. Tim preuzimanjem je preduzeće postalo zastupljeno i u istočnoj Evropi. Panevežis je najveća inostrana lokacija preduzeća Schmitz Cargobull. 325 radnika proizvodi ovde poluprikolice kofere, ceradna vozila i FERROPLAST® panele.

  Werk Panevezys Schmitz Cargobull

 • 2002. – Schmitz Cargobull u Španiji

  Nakon upečatljivog rasta prodaje na španskom i portugalskom tržištu, Schmitz Cargobull otvara novi pogon u Saragosi (Španija). Mi smo tamo gde su naši klijenti. Trenutno je u Španiji u preduzeću Schmitz Cargobull zaposlen 161 radnik koji proizvode poluprikolice kofere i poluprikolice sa ceradom.

  Werk Zaragoza Schmitz Cargobull

 • 2017. – Schmitz Cargobull u Turskoj
  U aprilu 2017. pokrenuta je proizvodnja poluprikolica sa ceradom u Adapazariju, Turska. Pokretanje proizvodnje poluprikolica kofera i kiper poluprikolica sledi još u istoj godini. Zvanično otvaranje postrojenja za raznovrsnu proizvodnju bilo je u oktobru jubilarne godine. Schmitz Cargobull je sada zastupljen i u jugoistočnoj Evropi sa modernom proizvodnom linijom i sveobuhvatnom ponudom usluga.
  Pogon u Turskoj preduzeca Schmitz Cargobull
 • 1936. – Fotografija kolektiva

  Osnivač preduzeća Heinrich Schmitz za svoj 80. rođendan sa okupljenim kolektivom. U to vreme je u preduzeće zaposleno otprilike oko 75 radnika. Sinovi August i Josef Schmitz u međuvremenu su preuzeli vođenje preduzeća.

  Belegschaft Schmitz Cargobull 1936

 • 1936–2017. – Stalan rast broja radnika
  Broj radnika u preduzeću Schmitz Cargobull kontinuirano raste. Ispočetka malo porodično preduzeće, danas Schmitz Cargobull spada u najvećeg poslodavca u oblasti Minsterland i zastupljen je u celoj Evropi.

  Belegschaft Schmitz Cargobull
 • 2017. – Porodično veće preduzeća Schmitz Cargobull AG
  Porodične loze Schmitz i Hofmann su trenutno u preduzeću zastupljene kroz sledeća lica: Andreas Schmitz, Bernhard Schmitz i Dirk Hoffmann. Porodično veće je najvažniji Odbor za donešenje odluka u preduzeću. On utvrđuje strategijske okvirne uslove preduzeća Schmitz Cargobull AG.

  Familienrat der Schmitz Cargobull AG
 • 2020. – Upravni odbor preduzeća Schmitz Cargobull AG
  Članovi Upravnog odbora preduzeća Schmitz Cargobull AG koji u 2020. vode preduzeće i prate sprovođenje strategija. Sa Andreasom Schmitzom kao predsednikom Upravnog odbora i ujedno vlasnikom porodičnog preduzeća na čelu.

  Uprava preduzeca Schmitz Cargobull AG
 • 1937. — Schmitz agregat sa točkovima
  Jedan od najpoznatijih i uspešnijih patenata bio je „Schmitz agregat sa točkovima“.
  1937. je preduzeće Schmitz-Anhänger tehničkim detaljima nadregionalno privuklo pažnju. „Schmitz agregat sa točkovima“, samoupravljiva zadnja osovina za prikolice sa rudom, predstavljen je prvi put na Međunarodnom sajmu automobila IAA u Berlinu 1937. Novo dostignuće donosi preduzeću Schmitz-Anhänger u stručnom svetu glas inovativnog preduzeća i značajno utiče na uspon preduzeća.
  Schmitz agregat sa tockovima
 • 1978. — Izolacija vozila koja je trasirala put
  Preduzeće Schmitz-Anhänger patentiralo je 1978. FERROPLAST® panele koji obezbeđuju odličnu snagu izolacije u rashladnim koferima. S tom tehnologijom koja je ujedno trasirala put preduzeće Schmitz-Anhänger rešilo je niz poteškoca koje su pravile probleme proizvođačima rashladnih vozila. Ekonomski uspeh paronepropusnih panela u poredenju sa uobičajenim panelima od plastike ojačane staklenom vunom ogleda se znatno u ciframa prodaje. Tržišni udeo poluprikolica kofera preduzeća Schmitz Cargobull u Nemačkoj raste time na preko 70 posto.FERROPLAST
 • 1993. – Visinski podesiva nadgradnja
  FLEXOS –Promenljiva visina prikolice za promenljive visine sedla.
  Različite zemlje često zahtevaju različita transportna rešenja. Sa tehnologijom FLEXOS je Schmitz Cargobull konstruisao visinski podesivu nadgradnju koja se može prilagoditi raznim zahtevima u različitim zemljama.
  FLEXOS
 • 1999. – Kraj ere varenja šasija
  Uvođenjem inovativnog modularnog sistema MODULOS završava se era zavarenih šasija.
  Od sad se šasije više ne vare, ne pritežu zakivkama i zavrtnjima, već se spajaju blokiranjem i povezivanjem pomoću čivija sa zaključavanjem. Zahvaljujući toj tehnici spajanja, pojedinačni delovi mogu se segmentno izrađivati, premazivati i spajati bez oštecenja korozione zaštite.
  MODULOS šasija
 • 2004. – Telematika za prikolice
  Telematika za prikolice stvara uvid u transport robe. Schmitz Cargobull uvodi prvi kao proizvođač prikolica sopstveni sistem telematike. Taj nezavisni operativni sistem javlja sve ekonomske podatke prikolice. Pocevši od utvrđivanja lokacije, pređene kilometraže, stanja kočnica i pritiska u pneumaticima do troškova održavanja koji će nastati. Pomoću sistema telematike TRAILERCONNECT vlada maksimalna transparentnost podataka celokupne flote vozila.
  Telematika za prikolice
 • 2010. – Brz– Robustan – Ne zahteva posebno održavanje
  Ceradni sistem SPEED CURTAIN može da se otvori i zatvori za samo 35 sekundi i time je brži nego svi prethodni ceradni sistemi.
  Za razliku od klasičnih cerada, ceradni sistem SPEED CURTAIN ima vođenje gore i dole i na taj način je dosta brži, robustniji i ne zahteva posebno održavanje. Uz to više nije potrebno naporno otvaranje zatvaraca cerade i zahvaljujući donjem i gornjem učvršćivanju, bolje se prenose sile, što opet ide u korist obezbeđenja tereta. SPEED CURTAIN obezbeđuje vredne minute koje pružaju fleksibilnost i efikasnost pri planiranju voznog parka i uz to je bezbedan za rad. Vozači ne moraju pri utovaru i istovaru da ulaze u tovarnu površinu i integrisani mikro stubovi sprečavaju opasnost od povreda usled ispadanja stubova i bočnih letvi.

  SPEED CURTAIN
 • 2012. – Kompletno rešenje za temperaturno kontrolisani transport
  Schmitz Cargobull je kao proizvođač prikolica jedini razvio sopstveni rashladni uređaj i time nudi pouzdan sveobuhvatan sistem za rashladni transport. Sa sopstvenim razvojem je Schmitz Cargobull postavio standard u branši rashladnog transporta. Neznatna potrošnja energije, najviša preciznost u regulaciji temperature i dugovečna konstrukcija svih komponenti su osnovne karakteristike Schmitz Cargobull rashladnog uređaja.

  S.CU rashladni uredaj
 • 2014. – Više modularnosti, fleksibilnosti i bezbednosti
  Nova generacija prikolica postavlja standarde u pogledu stabilnosti i rukovanja. Visok kvalitet šasije, nadgradnje i opreme obezbeđuje nesmetano obavljanje transportnih zadataka i predstavlja faktor uspeha u logističkoj branši. GENIOS predstavlja savršen modularni sklop koji je međusobno usklađen i koji se može kombinovati nezavisno od vozila. Zahvaljujući različitim modulima voznog postolja, šasije i nadgradnje, mnoštvo varijanti može da se izradi pomoću precizne i brze visokomoderne proizvodnje.

  GENIOS
 • 2014. – Aplikacija za bezbednost za kiper poluprikolice
  Više komfora i bezbednosti za vozača i vozilo uz aplikaciju za bezbednost S.KI CONTROL.
  Pomoću inovativne aplikacije S.KI Control vozač može upravljati svim bitnim funkcijama prikolice direktno iz kabine vozača putem pametnog telefona ili tableta. U te funkcije spadaju npr. upravljanje elektronskom kliznom prekrivkom kao i pomoćnikom za ugao pregiba koji proverava tacno centriranje vučnog vozila u odnosu na prikolicu. Pored toga, vozač može da kontroliše putem pametnog telefona tovarni prostor i pritisak u pneumaticima. Zahvaljujući toj i drugim funkcijama aplikacije S.KI Control, zadaci razlicite kompleksnosti mogu da se obave jednostavnije i brže.
  S.KI CONTROL App
 • 2018. – S.KO COOL SMART

  Niski ukupni troškovi rada čine poluprikolicu kofer S.KO COOL SMART dugoročno ekonomičnom. Ona nudi maksimalnu bezbednost za robu, osigurava bezbedno rukovanje temperaturno kontrolisanom robom i kratko trajanje pretovara na rampama. Serijski raspoloživ sistem telematike TrailerConnect® pruža transparentnost i neprekidno dokumentovanje rashladnog lanca.

  Sattelkoffer S.O COOL SMART mit integrierter Telematik